Drabant 22 blog

Drabant 22 blog

Drabant 22 sejlbåden

Der er plads til alle emner vedr denne båd i denne blog. Forårsklargøring, reparationsprojekter, sejloplevelser, udstyr osv.

Der er også plads til at beundre de flotte linier på billedet af D31 ovenfor.

Lav-pris gør-det-selv Lazy-Jack til D22

RigPosted by Jens Møller Jensen - D144 Toto Sun, March 11, 2012 21:15:33
Ohøj!

Jeg har sat mig for at lave en Lazy-Jack til D144. Og så gik der sport i at finde ud af hvad det egentlig kan koste at lave sådan én, og hvordan det kan gøres. Det er der kommet en skræddersyet sag ud af, til under 200 kr.!

Jeg har kigget mig omkring og læst mig igennem hvad andre i ind- og udland har gjort af erfaringer. Og hvis man så kombinerer det hele - incl. noget har fra siderne - så bliver det ganske enkelt og ganske billigt og let!

Første erkendelse er, at det ikke er nødvendigt at have blokke i Jacken; der er ikke noget i en Lazy-Jack der skal arbejde under belastning, så de blokke man oftest ser imellem de enkelte sektioner er ikke nødvendige. De er stattes derfor af kovser - jeg har brugt hvide nylon-kovse for at gøre dem så usynlige som muligt.

Næste erkendelse er, at én blok nok er god at have, nemlig i Lazy-nedhaleren - se tegning. Den er udelukkende nødvendig fordi jeg har valgt kun at have én fælles nedhaler i stedet for en til hver side. Det bliver Lazy'en hverken dyrere eller billigere af, for man sparer en cleat, som koster det samme som en blok.

Endnu en erkendelse er, at blokke formentlig heller ikke er nødvendige i toppen - her kan et par velvalgte bøjler monteret tæt ved masten på undersiden af Salingshornene gøre det. En anden god - bedre? - løsning er en foret lineløber på hver side af masten under salingshornene.

Voila, nu kan vi lave en god og billig Lazy-Jack :-)

Jeg vedhæfter en tekning og en materialeliste. Jeg har bestræbt mig på at finde goe men billige materialer og mest muligt usynlige løsninger. Jeg er helt sikker på, at det kan gøres bedre hvis man vil, men foreløbigt skal denne løsning prøves :-)

Mvh. Jens, D144
  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jesper Fri, July 03, 2015 18:42:03

Hej jens har du splejset rebet til dine kovser eller hvordan har du bundet dem?

vh jesper


Posted by Jesper Fri, July 03, 2015 18:41:55

Hej jens har du splejset rebet til dine kovser eller hvordan har du bundet dem?

vh jesper


Posted by Jens Møller Jensen - D144 Toto Fri, May 11, 2012 00:11:22

Hej Torben,

jeg har faktisk indført et par rettelser siden jeg lavede den oprindelige tegning:

- alle kovse er i rustfri stål; glider bedre, lettere at skaffe, mere holdbart, samme pris. Fås f.eks. i Bauhaus.

- enkeltblokken er afskaffet og erstattet af en rustfri kovs én dimension mindre end faldtovet (altså en kovs beregnet til 5 mm. sat i 6 mm-tovet); årsagen er, at blokken når Lazy-jack'en er slæk slår mod masten, hvilket larmer og er vildt irriterende - når man bruger en "for lille" kovs er faldet en anelse bredere end kovsen, derfor er det faldtovet der slår mod masten når Lazy-jack'en er slæk, og det larmer ikke (og så er kovsen forresten billigere :-)

God fornøjelse!

mvh. Jens

Posted by Torben Jørgensen D37 Thu, May 10, 2012 21:26:36

Hej Jens.. Den opskrift negler jeg lige til min nye båd..

Så tak for din - som altid - grundige dokumentationer.

Torben

Posted by Jens Møller Jensen - D144 Toto Tue, March 13, 2012 23:14:17

Jeg glemte egentlig at skrive hvorfor jeg har valgt at lave ét fælles nedhal med en blok i stedet for et nedhal i hver side som man ellers ofte ser. Der er to grunde:

1) Der er kun ét nedhal at huske på!

2) Hvis bommen med sejl nede hænger i Lazy-Jacken og den svinger ud, vil dens højde forblive uforandret, og der med vil der ikke blive ændret på trækket i kick-strap'en hvis den skulle være tot; fidusen er, at den nødvendige forlængelse af Lazy-Jack'en i én side (den modsatte af den side den svinger til) automatisk kommer fra den anden side via blokken.

Mvh. Jens, D144